Home / Vakopleidingen / DFA
DFA

Bloemistenopleiding DFA

in deeltijd - voor volwassenen

Gek op bloemen?
Wil je van bloemstyling je beroep maken, of wil je het ambacht van de bloemsierkunst in de vingers krijgen uit liefhebberij? Dan ben je bij Floral Academy op de juiste plek. Wat je vooropleiding of achtergrond ook is: bij Floral Academy is iedereen gek op bloemen. Dat bindt!!

Duur: 2 jaar
Cursusgeld:
€ 1675,- per jaar* (1 lesdag per week / 26 weken per jaar)
Start: 4 september 2023 en 7 februari 2024
Voorwaarde: geen specifieke vooropleiding nodig

*exclusief lesmateriaal en examengeld

Aanmelden DFADFA
Floral Academy

Wat is de DFA opleiding?

De DFA is de vakopleiding voor bloemisten. Wij bieden volwassenen-onderwijs in deeltijd. Je leert de basistechnieken van de bloemsier-kunst. Als je de opleiding hebt afgerond, ben je gediplomeerd bloemist.

Na het afronden van de DFA opleiding ben je gediplomeerd bloemist. Je beheerst dan alle vaardigheden – van creatief tot bedrijfsmatig – om aan de slag te gaan als bloembinder in een bloemisterij of als zelfstandig bloemist / bloemstylist. Je kunt alle bloemarrangementen maken die een klant in de winkel van je vraagt: van handgebonden boeketten tot speciaal bloemwerk voor gelegenheden, zoals bruidsboeketten of rouwarrangementen. Stap in de wereld van de bloemstyling met de instapcursus
(8 weken) DFA!!

DFA in het kort
De DFA opleiding bestaat uit 2 leerjaren van 26 lessen in school. Een les duurt 4 uur (van 10 tot 14 uur) en bestaat uit een theorie gedeelte en een praktijkgedeelte. Daarnaast is er zelfstudie vereist (een deel e-learning). Na het eerste leerjaar is er een overgangsexamen. De opleiding wordt afgesloten met een examen. De examens bestaan uit een theorie en praktijk gedeelte. Tussentijds wordt zowel praktijk als theorie ook getoetst.

Waarom de bloemistenopleiding van Floral Academy?
Floral Academy is een particuliere bloemenvakschool. We bieden een degelijke vakopleiding. Creatief, uitdagend en af en toe ook best pittig! Wij geven onze studenten een goede basis. Ons uitgangspunt: als je de techniek beheerst dan zijn de mogelijkheden voor je creativiteit eindeloos. Onze docenten werken op internationaal en nationaal niveau, hebben jarenlange ervaring en zijn nog steeds verliefd op hun vak. Die passie, ervaring en kennis delen ze met plezier met onze studenten. Floral Academy vakopleidingen zijn geregistreerd bij het Centraal Register Kort Beroepsonderwijs (CRBKO).

Floral Academy

Programma DFA

De DFA is een 2-jarige deeltijdopleiding voor volwassenen. Je hebt een dag per week les. Met het DFA diploma op zak heb je het bewijs dat je alle vaardigheden bezit die een bloemist nodig heeft om alle voorkomende werkzaamheden, zowel creatief als administratief, te beheersen. De DFA is een echte vakopleiding die aandacht schenkt aan alle aspecten van het ambacht.

Inhoud van de lessen
In de DFA leer je de basisprincipes van het bloemschikken en binden.

Praktijk:

 • Steektechnieken vazen & schalen opmaken, rouwarrangementen, bruidsboeket op een steekschuim ondergrond
 • Bindtechnieken diverse type boeketten, bruidsboeketten, corsages
 • Draadtechnieken bruidsboeketten & corsages
 • Seizoens- en Gelegenheidsbloemwerk
 • Voorwerpversiering, wanddecoratie
 • Verplicht Keuzewerkstuk (ter voorbereiding op exameneisen)

Theorie:

 • Verkooptechnieken – bedrijfskunde zoals winkelorganisatie en verkooptechniek en algemene kennis over de bloemenbranche
 • Productkennis – assortimentskennis – theorie nomenclatuur, plantenkennis en vakkennis
 • Verdieping Bloemschikken – esthetische vormgeving, kunstgeschiedenis, kleurenleer, schetsen

Studiebelasting over 2 jaar

 • 52 praktijklessen
 • 52 theorielessen
 • BPV / Stage
 • ongeveer 200 uur zelfwerkzaamheid
 • DFA assessment aan het eind van het tweede schooljaar
 • DFA praktijkexamen
 • Totaal 500 SBU

Stage
Om optimaal profijt te hebben van de opleiding is ons advies om naast de opleiding tenminste 52 uur stage te lopen per leerjaar. Dat geeft een maximum aan praktijkervaring en extra gelegenheid om vaardigheden te oefenen.

Het examen DFA (Dutch Flower Arrangments / Nederlands Bloemwerk)
Het examen bestaat uit het praktijkexamen met daarin 5 praktijkonderdelen en het schriftelijk theorie-examen. De (onafhankelijke en externe) examencommissie bepaalt welke technieken tijdens het praktijkexamen worden uitgevoerd. Leden van deze examencommissie beoordelen het werk van de examenkandidaten. De examens worden volgens het examenreglement afgenomen.

Diploma DFA
Het diploma dat je ontvangt, nadat je voor alle onderdelen bent geslaagd, is een erkend vakdiploma DFA. Hiermee heb je het bewijs in handen dat je een vakman/vrouw bent!

Aanmelden of meer informatie?
Twee maal per jaar start er een nieuwe DFA opleiding. De eerstvolgende groep krijgt les op maandag van 10:00 tot 14:00 uur en start op maandag 4 september 2023. In februari 2024 zal er een groep starten op de woensdag. De eerste les zal dan op 7 februari 2024 plaatsvinden. Ook start er in februari een zaterdaggroep: de weekend DFA. Deze groep start op 10 februari 2024

Aanmelden voor de opleiding DFA / bloemenvakschool kan rechtstreeks via de website.

Floral Academy

Het verhaal van Noa

Als jong meisje had Noa al een passie voor bloemen. Op haar twaalfde begon ze dan ook met een eerste bijbaantje in een bloemenwinkel. Hierdoor wist ze al snel dat ze de opleiding tot bloemist wilde volgen. Noa volgt nu het tweede leerjaar van de DFA opleiding en ze past alles wat ze geleerd heeft toe op de werkvloer van  de bloemenwinkel waar ze werkt: De Bloemenhof en Moon Bloom in Elburg, waar ze met veel plezier werkt en haar creativiteit kan laten zien.

Ze volgt de lessen met plezier:

Het leuke aan Floral Academy is, dat het echt gericht is op bloemwerk. Zoals bijvoorbeeld het maken van boeketten, rouwwerk, bruidswerk en tafelaankleding. Floral Academy kijkt echt naar je ervaring en je kennis, hierdoor zorgen ze ervoor dat je, jezelf kunt blijven uitdagen. Tijdens de les worden de gemaakte stukken geëvalueerd waardoor je blijft leren.

Het mooie van het werken met bloemen is, dat bloemen op verschillende manieren een belangrijke rol spelen in iemands leven. Zowel bij mooie momenten, zoals verjaardag, geboorte en bruidswerk, als bij droevige momenten, bijvoorbeeld  rouwwerk en herdenkingen. Doordat je aan het werk bent met levende materialen, verschillende kleuren en vormen is mijn werk erg gevarieerd en kan ik mijn creativiteit hierin kwijt. Door de verschillende wensen van de klant blijft  mijn werk altijd een leuke uitdaging.

"Het mooie van het werken met bloemen is, dat ze op verschillende manieren een belangrijke rol spelen in iemands leven. "
DFA

Mijn toekomstdroom in de bloemenbranche is, de komende jaren nog veel ervaring op doen en wie weet over een paar jaar zelf voor de klas staan, om jongeren het bloemisten vak te leren.

Locatie en lestijden

Leslocatie: Bloemenveiling Plantion Ede
Je vindt de bloemenvakschool in bloemenveiling Plantion te Ede. Onze leslocatie is ruim opgezet met goede verlichting. Studenten die een volledige vakopleiding volgen mogen gebruik maken van de pas van Floral Academy om bloemen in te kopen bij de groothandel. Handig als je wat vergeten bent, of als je bedenkt dat je toch met andere materialen wilt werken dan je had meegenomen. Ook fijn: gratis parkeren, direct voor de deur.

Lestijden
De DFA groepen hebben les op maandag, dinsdag, woensdag en donderdag en zelfs op zaterdag.

 • theorielessen van 10.00u tot 11.00u
 • praktijklessen van 11.00u tot 14.00u

Starten
maandag 4 september 2023
woensdag 7 februari 2024
zaterdag 10 februari 2024

Vakanties
Omdat studenten uit heel Nederland komen, houden we rekening met de schoolvakanties in alle regio’s. In verband met de kerstdrukte in de bloemisterij zijn er vanaf half december geen lessen.

Toelatingsvoorwaarden

Floral Academy biedt bloemistenvakopleidingen voor volwassenen.
Om toegelaten te worden voor de DFA hanteren we de volgende toelatingseisen:

 • 18 jaar en ouder
 • minimaal VMBO, MAVO
 • of aangetoonde kennis en vaardigheden op vergelijkbaar of hoger niveau
Floral Academy
Vragen over de toelating?
Bel of mail ons. We helpen u graag.

Wat kost de opleiding

Collegegeld DFA per jaar:
Eerste jaar € 1675,- (1 lesdag per week / 26 weken per jaar)

 • exclusief variabele kosten per les: de levende materialen als bloemen en groen (± € 15,- á € 20,- per week)*
 • exclusief eenmalige kosten boeken en opleidingsmap (± € 215,-)
 • exclusief examengeld € 650,-

Let op: weekend DFA (zaterdag) kost € 1875,- per jaar excl. boekengeld en examens voor zowel leerjaar 1 als leerjaar 2

Tweede jaar DFA € 1675,-

 • exclusief variabele kosten per les: de levende materialen als bloemen en groen (± € 15,- á € 20,- per week)*
 • exclusief praktijkexamengeld € 550,- ( 5 modulen)
 • exclusief assessment € 100,-

 

Het lesgeld kan eventueel in 3 termijnen per leerjaar worden betaald.

 

Gereedschap
Een vakvrouw/man kan niet zonder goed gereedschap. Reken voor een mes, draadtang en een assortiment bind- en wikkeldraad op een investering van zo’n € 190,- Deze materialen kunnen via Floral Academy ingekocht worden.

* studenten van een tweejarige vakopleiding kunnen tijdens de looptijd van hun opleiding gebruik maken van het pasje van Floral Academy om bloemen in te kopen bij de groothandel op de veiling Plantion. Handig als je iets vergeten bent, of als je tijdens de praktijkles bedenkt dat je toch graag met andere materialen wilt werken!

 

Floral Academy
Floral Academy

Weekend DFA

Speciaal voor mensen die doordeweeks geen tijd hebben om naar Ede te komen, is er de Weekend DFA. Deze opleiding heeft dezelfde inhoud als de reguliere DFA opleiding.

Het verschil is dat de lessen nu om de twee weken op zaterdag zijn (16 lessen per jaar) van 10 uur tot 17 uur.

Mogelijkheid voor instapcursus:
Eerst even ervaren wat het is? Dat kan via de instapcursus: dan draai je 4 lessen mee en daarna beslis je of je verder wilt. Kosten van de instapcursus: € 750,-

Kosten van de DFA weekend opleiding
Collegegeld eerste jaar: € 1875,- (maximaal 2 lesdagen per maand / 16 lessen per jaar)

 • exclusief variabele kosten per les; bloemen en overig plantaardig materiaal zelf meenemen.
 • exclusief éénmalige kosten van gereedschap, hulpmiddelen en opleidingsmap (ongeveer € 295,50)
 • exclusief examengeld € 650,-

Collegegeld tweede jaar: € 1875,- (maximaal 2 lesdagen per maand / 16 lessen per jaar)

Het lesgeld kan eventueel in 3 termijnen per leerjaar worden betaald.

Eerstvolgende start: zaterdag 10 februari 2024

Instapcursus

De instapcursus DFA van Floral Academy is afzonderlijk te volgen en te gebruiken als opstapje naar de vakopleiding DFA. Handig als je nog twijfelt of zo’n vakopleiding wel iets voor je is! Je kunt de instap-cursussen op de locatie in Ede volgen.

 

Je volgt de lessen samen met studenten die al wel gelijk hebben gekozen voor de gehele DFA opleiding, zodat je goed kunt ervaren hoe de lessen verlopen, wat er van jouw gevraagd wordt en of het bij jou past. Na de instapperiode kun je dan bekijken of je verder wilt met de opleiding, of besluit om te stoppen. Als je wel verder wilt gaan dan blijf je in dezelfde groep; wel zo leuk!

Het al betaalde lesgeld, wordt dan in mindering gebracht op het totale lesgeld van de DFA opleiding.

Instapcursus DFA| Duur: 8 lessen | Lesgeld: € 635,-

 • Handgebonden boeketten
 • Vaas- en Schaalarrangementen
 • Eenvoudig Afscheidsbloemwerk
 • Instappen bij DFA opleiding mogelijk na 8 lessen
 • Cursusgeld wordt in mindering gebracht met de opleidingskosten van DFA

Start
Maandag 4 september 2023
Lesdag: elke maandag van 10 tot 14 uur.

 

Instapcursus weekend DFA | Duur: 4 lessen | Lesgeld: € 750,-

 • Handgebonden boeketten
 • Vaas- en Schaalarrangementen
 • Eenvoudig Afscheidsbloemwerk
 • Instappen bij DFA opleiding mogelijk na 4 lessen
 • Cursusgeld wordt in mindering gebracht met de opleidingskosten van DFA

Start
Zaterdag 10 februari 2024
Lesdag: 2 zaterdagen per maand van 10 tot 17 uur.

Floral Academy
Heb je vragen? Of wil je graag meer informatie?
Bel of mail ons. We helpen u graag.
Floral Academy
Ben jij ook enthousiast
om de stap te zetten?
Meld je aan voor deze opleidingDFA