Home / Vakopleidingen / ADFA
ADFA

ADFA (Advanced Dutch Flower Arranger)

De ADFA is de vervolgopleiding na de DFA, die je opleidt tot freelancer in de bloemenbranche of leidinggevende of eigenaar van een bloemenwinkel

Aanmelden ADFAADFA

Wat is de ADFA opleiding?

De ADFA-opleiding is het vervolg op de DFA-opleiding. Je wordt opgeleid tot leidinggevende of eigenaar van een bloemenwinkel en je leert je eigen stijl van bloemwerk ontwikkelen.

De ADFA opleiding bestaat uit 2 leerjaren van 26 lessen. De lessen zijn om de week. Een les bestaat uit een theorie gedeelte en een praktijkgedeelte. Daarnaast is er zelfstudie vereist (m.b.v. e-learning). Na het eerste leerjaar is er een overgangsexamen. De opleiding wordt afgesloten met een examen. De examens bestaan uit een theorie en praktijk gedeelte.

Tijdens de opleiding wordt de student uitgedaagd om te zoeken naar een eigen stijl. Er worden creatieve ideeën uitgewerkt. De student maakt veel ondergronden zelf en leert “out of the box” denken.

Programma ADFA

1x per jaar start een nieuwe groep met de 2 jarige opleiding ADFA. Studenten kunnen deze opleiding volgen als ze een vakopleiding (zoals DFA)  hebben afgerond.

Algemeen:

De ADFA opleiding bestaat uit 2 leerjaren van 26 lessen. De lessen zijn om de week van 15 tot 19 uur. Een les bestaat uit een theorie gedeelte en een praktijkgedeelte. Daarnaast is er zelfstudie vereist (m.b.v. e-learning). Na het eerste leerjaar is er een overgangsexamen. De opleiding wordt afgesloten met een examen. De examens bestaan uit een theorie en praktijk gedeelte. Tussentijds wordt zowel praktijk als theorie ook getoetst.

Tijdens de opleiding wordt de student uitgedaagd om te zoeken naar een eigen stijl. Er wordt verwacht dat de student met creatieve ideeën komt en uiteindelijk toewerkt naar het openen van een eigen bedrijf in de bloemenbranche.

Er is een rooster waarop staat welke theorie de student welke week moet hebben doorgenomen. De theorieles in school wordt ingevuld met het beantwoorden van vragen en een samenvatting van de theorie van die week. Daarnaast is er ruimte voor uitleg over portfolio, examen, etc.

De theorie lessen gaan o.a. over marketing (Product, prijs, plaats, personeel, promotie), kunstgeschiedenis, ontstaanshandelingen en gestalltwetten. Daarnaast wordt er gewerkt aan een ondernemingsplan.

De praktijklessen bestaan uit het toepassen van de ontstaanshandelingen, het maken van bloemwerk voor evenementen, beurzen en podia en plantenarrangementen maar ook bodydecorations, seizoensgebonden bloemwerk, rouwbloemwerk, bruidswerk, productpresentaties en nog veel meer..

Studiebelasting over 2 jaar

 • 53 praktijklessen
 • 52 theorielessen
 • PV / Stage
 • ongeveer 335 uur zelfwerkzaamheid
 • ADFA assessment aan het eind van het  tweede schooljaar
 • ADFA praktijkexamen
 • Totaal 650 SBU

Het examen
Na het volgen van de ADFA opleiding, kun je deze afronden met een examen. Het examen bestaat uit een theorie-examen en een praktijkexamen.

Als je beide met voldoendes af hebt gerond, dan ontvang je 2 diploma’s:

ADFA 1: praktijk diploma

ADFA 2: theorie diploma

Je kunt zowel theorie als praktijkexamen doen, maar het is ook mogelijk om alleen het praktijkexamen te doen.

 

Theorie-examen:

Theorie examen: een assessment (mondeling examen) aan de hand van je portfolio. Er worden vragen gesteld over onder andere:
– esthetische vormgeving
– bedrijfskunde
– algemene vakkennis
– materialenkennis,

Praktijkexamen:

Het praktijkexamen bestaat uit 5 opdrachten.  Aan de orde komen diverse technieken en vormgevingsprincipes.  Er zijn 3 verrassingswerkstukken en 2 werkstukken die je zelf voorbereid.

De examens worden volgens het examenreglement van Floral Academy afgenomen. De examencommissie bepaalt de onderwerpen van de 5 onderdelen.

Het theoretisch- en praktisch deel wordt in een project uitgevoerd. Na het met goed gevolg afleggen van het examen ontvang je een ADFA diploma.

 

Start nieuwe groep:

De eerstvolgende nieuwe ADFA groep zal om de week op donderdag les krijgen van 15 tot 19 uur. De eerstvolgende groep start op op donderdag 16 januari 2025. Dat is zowel de instapcursus als de deelnemers aan de volledige 2 jarige opleiding.

 

Proefles:

Wil je een keer ervaren hoe deelname aan een les bij de ADFA bevalt? Geef je dan op voor de proefles van de ADFA op donderdag 13 juni 204. Stuur een mailtje aan birgit@floralacademy.nl of geef via het contactformulier op deze website door dat je mee wilt doen. Deelname aan de proefles is gratis, en inclusief materialen.

 

Foto's

Het verhaal van Janita

Ik heb eerst de DFA gevolgd bij Floral Academy en op dit moment volg ik het tweede leerjaar van de ADFA.

Ik werkte in de zorg en dat beviel niet meer. Via een loopbaancoach kwam ik erachter dat ik daar ook niet op mijn plek zat. Samen hebben we gekeken naar wat ik dan wel zou willen en daar kwam al snel uit dat ik iets met mijn handen wilde doen en in of met natuur. Uiteindelijk is dit uitgekomen op bloemist.

"Als mensen even stil worden of emotioneel, dan weet ik dat het goed zit."
ADFA

Omdat ik geen zin had om naar een bbl opleiding te gaan op het reguliere MBO, ging k liever naar Floral Academy. Ik had weinig behoefte om in een klas te komen met leerlingen die 16/17 jaar zijn. En daarnaast voelde ik niet perse de zin om weer Engels en Nederlands te krijgen, wat ik al op de middelbare en op het mbo gehad had.

De hele manier van leskrijgen bij Floral Academy sprak mij, zeker ook door bovenstaande, erg aan. En een voordeel is dat het voor mij vlakbij is.

Wat vind je leuk aan de opleiding?

Ik vind het enorm leuk om uitgedaagd te worden om buiten het ‘normaal’ te denken. Op de DFA opleiding leerde je de basistechnieken en kreeg je een duidelijk omschreven opdracht die je uitvoerde. Nu krijg je een omschrijving van een opdracht, soms een paar eisen waaraan het moet voldoen en verder ‘zoek je het maar uit’. Dit was in het begin wel erg wennen, maar nu ik er al wat langer in zit, lukt het heel aardig.

Wat ik zo mooi vind aan het werken met bloemen is dat je iets moois kunt maken, wat elke keer weer anders kan zijn. Geen bloem is hetzelfde (ook al lijken ze soms erg op elkaar) en de manier waarop je iets verwerkt kan ook weer een heel ander beeld geven. Daarnaast geeft het voldoening als ik een klant blij kan maken met bijvoorbeeld een mooi rouwstuk. Als mensen even stil worden of emotioneel, dan weet ik dat het goed zit.

De sfeer in de klas is altijd goed. Als groep wordt er over en weer overlegd en geen vraag is te gek. Tijdens de les is het soms er stil (en is iedereen ingespannen bezig) en een andere keer wordt er veel gelachen en gekletst.

Toekomstdromen…

Ik hoop dat de bloemenbranche een enorme stap kan maken richting duurzaamheid. Ik zou graag willen zien dat er bijvoorbeeld veel meer biologisch materiaal te koop is.

Een leuke ervaring

Een leuke ervaring die ik tijdens de les heb meegemaakt was toen we een autoversiering gingen maken. Eigenlijk niemand had begrepen dat we die versiering ook daadwerkelijk op onze eigen auto gingen maken. Dus uiteindelijk stonden al onze auto’s in de verlaadhal van het Plantion en iedereen had een veilingkar naast de auto staan om als werktafel te gebruiken. Dat was wel weer even een hele andere manier van werken 😉

Waarom zou je iemand aanraden om deze opleiding bij Floral Academy te doen?

Je bent hier aan het goede adres als je graag je creativiteit wilt gebruiken. Je wordt geprikkeld om een opdracht te lezen en te kijken wat je er voor nodig hebt en hoe je jouw idee uit gaat voeren. En niets is te gek. Doordat iedereen zijn eigen materiaal en ideeën meeneemt leer je ook erg veel van je medestudenten.

Elke les is er een andere opdracht en de opleiding is goed geregeld. De docenten zijn top en ze staan altijd klaar als je vragen hebt of gewoon even wilt kletsen.

Locatie en lestijden

Leslocatie: Bloemenveiling Plantion Ede
Je vindt de bloemenvakschool in bloemenveiling Plantion te Ede.

Onze leslocatie is ruim opgezet met goede verlichting. Studenten die een volledige vakopleiding volgen mogen tijdens de duur van de opleiding gebruik maken van de pas van Floral Academy om bloemen in te kopen bij de groothandel. Handig als je wat vergeten bent, of als je bedenkt dat je toch met andere materialen wilt werken dan je had meegenomen. Ook fijn: gratis parkeren, direct voor de deur.

De ADFA lessen zijn van 15.00 uur tot 19.00 uur. De nieuwe groep die in januari 2025 start heeft les op donderdag.

Het eerste uur wordt besteed aan theorie, de overige uren aan de praktijk.

Vakanties
Omdat onze studenten uit heel Nederland komen, houden we rekening met de schoolvakanties in alle regio’s. In verband met de kerstdrukte in de bloemisterij zijn er vanaf half december geen lessen.

Wat kost de opleiding?

Naast het lesgeld, zijn er ook kosten voor bloemen en andere materialen die nodig zijn voor het maken van je praktijkwerkstukken.

ADFA 1 en ADFA 2 collegegeld (26 lessen per leerjaar)
eerste jaar € 1695.-
tweede jaar € 1695.-

Dat is exclusief boeken, examengeld en materialen voor de praktijkwerkstukken.

Alle overige kosten zijn:

 • boeken en opleidingsmap (± 220,-)
 • levende materialen als bloemen en groen (± € 15.- á € 40.- per les)
 • overgangstoets ± € 50,- (aan het einde van leerjaar 1)
 • examengeld praktijkexamen  € 600.-  (aan het einde van leerjaar 2)
 • examengeld theorie examen € 150 .- (aan het einde van leerjaar 2)
ADFA

toelatingsvoorwaarden

Mag iedereen mee doen aan de ADFA?

Je kunt deelnemen aan de ADFA lessen, als je

 • 18 jaar of ouder bent
 • minimaal VMBO, MAVO hebt afgerond (of aangetoonde kennis en vaardigheden op vergelijkbaar of hoger niveau)
 • de DFA  of vergelijkbare opleiding hebt afgerond

Instapcursus ADFA

Floral Academy biedt een instapcursus van de ADFA aan; 8 lessen waarbij je kunt ervaren of de opleiding iets voor je is.

Bij de instapcursus ADFA start je gewoon gelijk met de reguliere ADFA opleiding. Je hebt alleen de mogelijkheid om na 8 lessen te stoppen zonder opgaaf van reden. Je volgt dus de eerste 8 lessen van de opleiding.

Wil je wel verder gaan na deze eerste 8 lessen? Dan blijf je gewoon in dezelfde groep, en kun je de rest van de opleiding volgen. Je betaalt dan het resterende bedrag van de ADFA opleiding.

 

Praktische informatie
De lessen zijn op donderdag van 15:00 u – 19:00, eens in de 2 weken.

 

Voorbeelden van onderwerpen voor de ADFA Instapcursus
De opdrachten bij de ADFA lessen zijn heel vrij. Het is juist de bedoeling dat je jouw eigen variant gaat maken en je eigen stijl gaat ontwikkelen. Je leert onderwerpen anders te benaderen zodat je uit je comfortzone komt. Zo stimuleer je het creatief proces en je ontwikkeling. Voorbeelden van opdrachten:

 • Hals- schouder- en lichaamsdecoratie
 • Florale objecten vanuit theorie kleuren- en vormgevingsleer
 • Klassieke opdrachten zoals lauwerkrans, scepterboeket, festoen, guirlande
 • Alternatief bruids- en rouwwerk

 

Certificaat en korting op ADFA
Als aan het einde van de module alle opdrachten met een voldoende zijn beoordeeld, dan ontvangt de cursist een certificaat. Het certificaat geeft recht op deelname aan de reguliere opleiding ADFA, waarbij de kosten voor de verdiepingsmodule in mindering worden gebracht op de opleidingskosten.

 

Voorwaarde voor deelname:

 • Je bent in het bezit van diploma DFA ( of je kunt laten zien dat je door praktijkervaring op vergelijkbaar niveau bent)
 • Je bent 18 jaar of ouder

 

Cursusgeld:
Het cursusgeld voor deze acht lessen bedraagt € 635,-. Heb je na deze module de smaak te pakken en wil je verder met de ADFA? Dan wordt dit cursusgeld verrekend met de opleidingskosten van de gehele ADFA. Je betaalt dan dus niets extra.

Ben jij ook enthousiast
om de stap te zetten?
Meld je aan voor deze opleidingADFA