Home / Vakopleidingen / ARDFA
ARDFA

ARDFA opleiding

Als Allround Dutch Floral Arranger beheers je alle genres en technieken over de volle breedte van het ambacht. Van klassieke schikking (met een moderne touch) tot zaalvullende florale objecten, van bruidswerk tot corsowagen. Als Allround Dutch Floral Arranger ben je in de lead, je neemt regie. Je bent in staat om het ontwerp en indeling van complete tentoonstellingen en exposities voor je rekening te nemen. Je weet hoe je een team aanstuurt om samen tot het beste resultaat te komen.

Aanmelden ARDFAARDFA

ARDFA opleiding

De ARDFA (AllRound Dutch Floral Arranger) is wat we vroeger de meesterbindersopleiding noemden. Het is een 2-jarige opleiding op Hbo-niveau.

Wat we vroeger de meesterbindersopleiding noemden, heet nu de ARDFA: All Round Dutch Flower Arranger. Een vakopleiding op hbo-niveau. Je verdiept je vakkennis en je wordt technisch nog veelzijdiger. Techniek is de basis die je creativiteit en artisticiteit draagt.

De ADFA opleiding bestaat uit 2 leerjaren van 26 lessen. De lessen zijn 2x per maand op donderdag van 15 tot 19 uur (vakanties uitgezonderd). Ieder leerjaar duurt daarom iets langer dan een kalenderjaar (ongeveer 15 maanden)

Na het afronden van leerjaar 2, volgt eventueel nog een zelfstudie (= speciaalstudie van ongeveer een jaar) , met enkele terugkomdagen om je te begeleiden. De speciaalstudie: in deze periode gaat de student een onderwerp naar keuze helemaal uitdiepen, om hier vervolgens een Proeve van Meesterschap over af te kunnen leggen.

Een les bestaat uit een theorie gedeelte en een praktijkgedeelte. Daarnaast is er zelfstudie vereist.  Na het eerste leerjaar is er een tentamen. Ook in leerjaar 2 is er een tentamen. Deze tentamens moeten met een voldoende worden afgerond om vervolgens aan het eind van leerjaar 2 examen te mogen doen.

 

Het hoogste niveau

Met de ARDFA ga je op weg naar het hoogste niveau. Je wilt de grenzen van je creativiteit nog verder oprekken. Tijdens de opleiding wordt de student uitgedaagd om variaties te maken op klassiek bloemwerk, eigentijdse objecten te maken en ontwerpen te maken voor grote versieringen. Van bruidswerk tot rouwbloemwerk; werkstukken met snijbloemen en met planten;  objecten met en zonder plantaardig materiaal… Het komt allemaal aan de orde.

Bij iedere praktijkles kun je je eigen draai geven aan de opdrachten. Door “out of the box” te denken en tegelijkertijd bij jezelf te blijven ontwikkel je een eigen stijl. Je wordt uitgedaagd om uit te leggen waarom je bepaalde keuzes hebt gemaakt, en ook om je ontwerpen nog verder door te ontwikkelen. Nieuwsgierigheid, enthousiasme, doorzettingsvermogen en liefde voor het vak helpen daarbij.

Er is een rooster waarop staat welke theorie de student welke week moet hebben doorgenomen of uitgewerkt. Daarnaast maak je een portfolio/verwerkingsboek.

De theorielessen in school worden ingevuld met het beantwoorden van vragen en een samenvatting van de theorie van die week. Daarnaast is er ruimte voor uitleg over diverse thema’s,  portfolio, examen, etc. Regelmatig is er een gastdocent die expertise heeft in een bepaald onderwerp. Een groot deel van de theorie wordt door de student zelf uitgewerkt.

Je leert om grote evenementen te organiseren, draaiboeken en offertes te maken en ontwerpen te maken voor grotere versieringen, maar ook verfijnde sieraden, uniek bruidswerk, persoonlijk rouwbloemwerk, klassiek bloemwerk in een modern jasje, florale objecten en nog veel meer!

De verwachting is dat we in januari 2025 weer gaan starten met een nieuwe ARDFA opleiding. De lessen vinden dan plaats op de donderdagen van 15 tot 19 uur. De eerste les zal starten op 9 januari 2025

Proefles:

Wil je een keer ervaren hoe de lessen van de ARDFA worden gegeven? Kom dan naar de (gratis) proefles op donderdag 20 juni 2024. Voor deelname stuur een mail aan birgit@floralacademy.nl

De proefles is uitsluitend bedoeld voor personen die de ADFA hebben afgerond en interesse hebben om te starten met de ARDFA opleiding.

 

 

Meer informatie over de ARDFA opleiding staat op een aparte website over de meesterbinder (zie button hieronder).

Klik hier om naar de website van de meesterbinder te gaan

Het verhaal van Gertie

Gertie is in 2021 gestart met de ARDFA opleiding.

Haar grootste wens was om ooit nog eens de Meesterbinder opleiding te gaan volgen.

Eind jaren 90 had ze de opleidingen DFA en ADFA aan het Wellant college in Houten gevolgd. Ze werkte niet in de bloemen maar vond het wel geweldig om met bloemen bezig te zijn, het was een uit de hand gelopen hobby. De jaren daarna heeft ze veel cursussen gevolgd maar ook zelf gegeven.

Eind 2020 kwam ze een advertentie tegen van een nieuw te starten Meesterbinderopleiding bij Floral Academy. Dit was haar kans! Ze heeft zich meteen voor deze opleiding ingeschreven.

Gertie: “Wij zijn de eerste groep die de opleiding ARDFA/Meesterbinder heeft gevolgd. Dit ging soms wel met ‘trial and error’ maar we hadden ook veel vrijheid tijdens de lessen. Ik kan oprecht zeggen dat ik veel geleerd heb.

Inmiddels heb ik de opleiding met een eindexamen afgesloten. Nu volgt de specialisatie tot de Proeve van Meesterschap.

Inmiddels heb ik een carrière switch gemaakt en heb ik nu een hele leuke baan bij een prachtige bloemenwinkel. Dit is op mijn pad gekomen omdat ik deze opleiding ben gaan doen!”.

Deze opleiding zorgt ervoor dat je anders gaat nadenken over vorm en kleur en gaat experimenteren. Ik heb hierdoor ontdekt wat ik echt leuk vind om te doen.
Gertie

Deze opleiding is niet ‘het leren maken van nog mooier bloemwerk’ maar zorgt ervoor dat je anders gaat nadenken over vorm en kleur en gaat experimenteren met (bekende) materialen. Ik heb hierdoor ontdekt wat ik echt leuk vind om te doen.

Het motto van Floral Academy Life long learning kan ik alleen maar bevestigen. Je bent nooit te oud om iets te leren, het stimuleert je en houdt je scherp!

Op de foto hiernaast neemt Gertie (rechts) haar diploma in ontvangst van Birgit Davids na het examen van de ARDFA.

 

klik hier om naar de site van de meesterbinder te gaan

Locatie en lestijden

De lessen worden hoofdzakelijk gegeven in het lokaal van Floral Academy in Ede, maar soms is er een excursie of gastles elders.

Het lokaal van Floral Academy bevindt zich in Groothandelscentrum Plantion in Ede. In het goed verlichte lokaal zijn statafels op werkhoogte en daar is voldoende ruimte om met jouw arrangementen aan de slag te gaan.

De lessen zijn normaalgesproken van 15 tot 19 uur op de donderdag.

Voor tentamens en exposities kunnen de tijden afwijken.

Voor wie is de opleiding?

De ARDFA is voor ervaren / gediplomeerde bloemstylisten. Alleen wanneer met goed gevolg de ADFA opleiding óf niveau 4 MBO is afgesloten kan men verder met de ARDFA. De opdrachten zijn een verdere verdieping van de ADFA lessen.

De ARDFA is echt voor ervaren bloemisten. De lat ligt hoog!

Het is een aanrader om naast je diploma, ook een aantal jaren in de praktijk op zak te hebben voordat je bij de ARDFA gaat starten.

Een ADFA diploma, of MBO niveau 4 op het gebied van bloemsierkunst is een vereiste.

Indien je wilt weten of je in aanmerking komt voor de ARDFA, neem dan contact op met Birgit Davids (birgit@floralacademy.nl). Eventueel kan er een intake plaatsvinden.

ARDFA

Wat kost de opleiding?

De kosten voor de ARDFA bestaan uit lesgeld,  tentamens en examens, boeken en materialen voor je eigen praktijkwerkstukken.

Het lesgeld van de ARDFA wordt per leerjaar betaald:

Eerste jaar € 1850.-
Tweede jaar € 1850,-

betaling in 3 termijnen per leerjaar is eventueel mogelijk.

Alle overige kosten zijn:
– boeken en opleidingsmap (± €175,-)
– levende materialen als bloemen en groen (€ 10,- tot 50,- per les… dit is afhankelijk van je eigen keuzes…)

– kosten voor tentamen 1 en 2    € 250,-
– exclusief examengeld € 850.-

  • exclusief begeleiding Proeve van Meesterschap € 500,-
  • exclusief beoordeling Proeve van Meesterschap  € 1200,-

Proefles ARDFA

Wil je een keer ervaren hoe de opleiding gegeven wordt en wil je meer informatie over de  ARDFA lessen bij Floral Academy? Geef je dan op voor de proefles.

Op donderdag 20 juni 2024 is er de mogelijkheid om deel te nemen aan een (gratis) proefles ARDFA.

 

Tijdens deze les wordt er uitgebreid verteld welke onderwerpen er aan de orde komen, wat er van de student verwacht wordt en wat de student van Floral Academy kan verwachten.

En daarna ga je uiteraard aan de slag met een praktijkopdracht. De opdracht en details van deze les ontvang je na aanmelding voor deze proefles.

Wil je meedoen? stuur dan een mail naar birgit@floralacademy.nl

Ben jij ook enthousiast
om de stap te zetten?
Meld je aan voor deze opleidingARDFA